Żywność dedykowana dla sportowców znajduje się w grupie A podziału suplementów według Australijskiego Instytutu Sportu. Dzięki czemu mamy pewność, że dany suplement został gruntownie przebadany, a jego skuteczność ma mocne dowody naukowe. Co więcej, wiemy, że suplementy z tej grupy są wolne od dopingu i można je bezpiecznie stosować.

 

Do tego typu żywności możemy zaliczyć batony sportowe, żele energetyczne czy napoje izotoniczne. Każdy z wymienionych suplementów znajdzie również swoje zastosowanie w piłce nożnej.

 

Piłka nożna poprzez swoją charakterystykę stawia przed zawodnikami duże wyzwania. Osoby uprawiające piłkę nożną na co dzień charakteryzują się zbyt małą podażą wraz z dietą energii, węglowodanów oraz płynów. Szczególnie ważne jest odpowiednie spożycie węglowodanów, które będzie determinować poziom glikogenu mięśniowego, jednego z kluczowego czynnika wpływającego na poziom dostępności energii w trakcie treningu czy meczu. W trakcie wysiłku piłkarze powinni spożywać od 30 do 60 gramów węglowodanów na godzinę, co daje nam od 45 do 90 gramów w ciągu dziewięćdziesięciominutowego treningu. W tym wypadku szczególnie przydatne będą napoje izotoniczne, które w trakcie wysiłku dostarczają nam pewną pulę węglowodanów oraz elektrolitów, co wpływa pozytywnie na dostępność energii oraz poziom nawodnienia. Warto również wspomnieć, że odwodnienie na poziomie powyżej 2% utraconej masy ciała, może wpływać negatywnie zarówno na zdolności tlenowe jak i beztlenowe.

 

Zasadne wydaje się również stosowanie żeli energetycznych, szczególnie w przerwie meczu, gdy zasoby glikogenu są znacznie uszczuplone po pierwszej połowie spotkania. Przyjęcie węglowodanów na poziomie 40-50 gramów powinno być wystarczające, aby zapewnić odpowiedni poziom energii w drugiej części meczu. Przed wdrożeniem takiej strategii żywieniowej, koniecznie przetestujcie ją w warunkach treningowych. Pamiętajcie, że większość żeli energetycznych musi zostać popita odpowiednią ilością wody. Jelita należy trenować tak samo jak mięśnie, a brak adaptacji do spożycia węglowodanów w trakcie wysiłku może skończyć wystąpieniem problemów żołądkowo-jelitowych, co z kolei może pogorszyć zdolności wysiłkowe.

 

Ostatnim produktem, o którym chciałbym wspomnieć są batony dla sportowców. Mamy wiele rodzajów tego typu batonów: białkowe, węglowodanowe czy białko-węglowodanowe. Czasem możemy się również spotkać z batonami energetycznymi, które są wzbogacane o inne składniki np. sód czy magnez. Sód jest szczególnie ważny w kontekście utrzymania odpowiedniego poziomu nawodnienia. Batony dla sportowców są szczególnie przydatne w przypadku atletów, którzy muszą spożyć dużą pulę kilokalorii i chcą zmniejszyć objętość swoich posiłków bądź też dla osób, które nie mają możliwości lub czasu, aby przygotowywać tradycyjne posiłki. Dzięki temu będą w stanie spełnić swoje dzienne zapotrzebowanie na energię czy węglowodany, co będzie miało bezpośrednio przełożenie na poprawę zdolności wysiłkowych czy też regenerację po wysiłku.